Novi Sad
14.04.2011.
12:01 > 06:32
Učenici nekoliko novosadskih srednjih škola danas su u Skupštini grada prisustvovali javnom času posvećenom borbi protiv fašizma.
  • Crvena Pravda

    19.04.2011 14:36
    Jednom izdajnici uvek izdajnici
    Vec 20 godina se u Srbiji sistematski vrsi propaganda ciji se protagonisti poput ovog smajsera i ostalih cetnikoljubaca ne libe da izmisle cinjnice kad im nedostaje argumenata. Upravo zbog toga recnik je oruzje za borbu protiv ovakvih "istoricara". Njima je zasmetalo sto se neko usudio da porekne njihove izmisljotine. E pa dragi moji cetnici preterali ste, dosta je bilo. Jes da vas finansira drzava i da ste produkt njene bezbednosne sluzbe ,ali istina ce na kraju kao i uvek pronaci nacin da izadje na videlo. Recnik je prva u nizu akcija protiv kolaboracionisticke propagande. Ne sumnjajte da ce ih biti jos! Budite ubedjeni da cete na kraju i ovu bitku izgubiti kao i sve one tokom Drugog svetskog rata uprkos tome sto su vas pomagali Nemci Italijani ustase nedicevci i ljoticevci.Vasa jeftina fasisticka propaganda bice pobedjena snagom istine!
  • Vilmos Kauboj

    19.04.2011 10:04
    Srpska Vojvodina

    Srpska Vojvodina je postojala dok je nisu "oslobodili" partizni poput Cankovog oca. Otimacina i proterivanje svih koji ne misle k'o Tito je bila zastrasujuca. Taj crveni teror nije zaboravljen od strane zitelja Srpske Vojvodine !
  • Vilmos Kauboj

    19.04.2011 09:58
    Banda i dalje hara !

    pri tom drzi i obecanja:

    http://www.youtube.com/watch?v=moN6WAIC40I

  • loren

    17.04.2011 22:57
    postoji dokaz
    "Nism se mogao odazvati Predsednikovom pozivu da posetim Jugoslaviju,ali cu svakako uputiti delegaciju.Situacija mi nije dozvolila da pratim prilike u toj drzavi za vreme rata, ali sam pukovnika Mihailovica i licno upoznao.On nikako nije mogao biti kolaboracionista Vermahta.U Prvom velikom ratu bio je na strani saveznika i Francuske.Cini mi se da mi se cak poverio da je bio ranjen.Raspitivao sam se kod svog advokata o toku njegovog sudjenja - gospodin Loren mi je rekao da je sudjenje vec zavrseno,da je bilo sramno i da je pukovnik osudjen na smrt." - iz zapisnika sluzbe za protokol predsednika Francuske republike Sarla De Gola 1952god. Alzir
  • zorkA

    17.04.2011 21:34
    genijalci
    Na primeru ovih komentara se jasno vidi zašto je ovaj čas NEOPHODAN, a nadam se da neće biti jedini. Partizani su bili antifašisti i pre rata, ali izgleda da većina ljudi ne zna ništa ni o građanskom ratu u Španiji, a kamoli u Jugoslaviji. Ustanak nije podignut samo u Srbiji, već u svim republikama Jugoslavije. Građanski rat započeli su Dražine trupe, kada su tokom Nemačke prve ofanizive napali partizanske jedinice i to oružijem i municijom dobijenom od partizana. Nadalje, Draža je odbio poslušnost svom kralju, koji ga je savetovao da se udruži sa partizanima,a kasnije odbio poslušnost i novoj jugoslovenskoj vladi. Izdajnik na više nivoa i teško da je bio antifašista. ;) Naravno sve je to judeo-titoističko-kinesko-marsovsko-masonska propaganda, a ja sam na platnom spisku CIA-e i Al Qaede :D
  • taliban

    17.04.2011 16:28
    bombas
    Vidi sliku Boska Buhe! Jeli to onaj mali bombas iz Slavonije sto je krao med, pa su ga izujedale pcrle.Neke partizane su streljli zbg sljive,a on je mogao da krade so,cizme,med i ko zna sta, pa je jos postao i narodnj herij.
  • Scotch Bonnet

    17.04.2011 15:59
    Iz knjige

    "Duh kojem se priviđalo mitsko “događanje naroda”, posijao je, već prije nego što je izišao iz boce, mnoštvo neistina. Među njima je i odnos generala de Gaullea spram Draže Mihailovića. Na početku devedesetih godina prikupio sam i objavio dio podataka u vezi s tim. U međuvremenu sam ih uspio ih dopuniti. U Institutu Charles de Gaulle u Parizu, pružila mi se prilika da ih provjerim. Uoči raspada Jugoslavije, ambasador Ivo Vejvoda izvukao je iz Arhiva Centralnog komiteta Saveza komunista dokumente koji su mi omogućili da ih proširim. Nekoliko pokušaja da ovaj ogled štampam u Beogradu propalo je ...."

    Smajser : "I na posletku, ne samo da je bio u Francuskoj na kursu za djeneralstane oficire sa Degolom, vec su sedeli u istoj klupi na predavanjima pesadijske taktike"

    Koji su tvoji dokazi navedenog?

    Maurice Couve de Murville, ministar vanjskih poslova u de Gaulleovoj vladi i Bernard Tricot, dugogodišnji suradnik generala de Gaullea se ne bi slozili sa tvojim tvrdnjama.
  • smajser

    17.04.2011 11:45
    poslednje javljanje
    Prvo, ja nisam Srbin, nego jevrein i prezivam se Smajberg,pa su me dok sam bio u skoli deca nazvala-"Smajser".Drugo,mogu da nabrajam literaturu, ali sta to dokazuje? Evo: Vladimir Dedijer-"Dnevnik",Beograd; Rodoljub Colakovic- "Zapisi iz oslobodilackog rata", Zagreb 1947; Slobodan Nesovic-"Istorija KPJ u NOB", Beograd 1964.Dragan Markovic-"U Vrhovnom stabu pred veliku ofanzivu",Politika . . . Knjigu koju ste citirali ne poznajem, ali u njoj ima prilicno nedoslednosti: Mihailovic je zavrsio Visu skolu Vojne akademije, u nasoj zemlji, u 23.klasi,tako da i nije mogao biti na francuskoj akademiji. Isto tako, kada je zavrsio skolu za djeneralsabnog oficira, tesko se mogao zanimati za artiljeriju, kao takvu. I na posletku, ne samo da je bio u Francuskoj na kursu za djeneralstane oficire sa Degolom, vec su sedeli u istoj klupi na predavanjima pesadijske taktike. Ali to nisu bila predavanja kao ova vasa. Dovidjena dosta je bilo.
  • Scotch Bonnet

    17.04.2011 09:01
    Info
    Kao sto sam napisao u mom predhodnom tekstu:

    1-Bibliografia
    2-Publikacije
    3-Imena istoricara i pisaca

    Odlomak is knjige - Zenicke Sveske - De Gaulle, Tito, Mihajlovic - Povijest i mit - Predrag Matvejevic - 2006

    "Često se tvrdilo da su Draža Mihailović i Charles de Gaulle bili u istoj klasi (“promociji”) francuske vojne akademije u Saint-Cyru. Ta je priča kolala u foajeima Ministarstva vanjskih poslova na Quai d'Orsayu, po ambasadama u Parizu i Beogradu, vukla se u novinama i razgovorima. Izgledala je vjerojatna. Malo je kome padalo na um da je pokuša provjeriti. Nitko to nije ni tražio.
    Istina je, međutim, drukčija. Draža Mihailović i Charles de Gaulle nisu bili zajedno u vojnoj akademiji. Nisu se osobno poznavali. Nikad se nisu ni susreli. Pogledao sam popise pitomaca Saint-Cyra - Mihailovićeva imena nema na njima, ni prije ni poslije de Gaulleove klase. Arhivi bilježe da je major Mihailović bio 1930. godine na šestomjesečnom artiljerijskom tečaju u Francuskoj - a u de Gaulleovu dosjeu stoji da je u to doba bio na Bliskom istoku, u Libanonu i Siriji"

    Toliko o Smajserovom pucanju corcima.
  • hajduk stanko

    16.04.2011 21:05
    smajser puca po istini
    bravo smajseru srbine!!!sve sto si rekao tako je bilo.cica je prvi podigao ustanak u probljenoj evropi jos 11 maja, a komunisti su tek 7 jula i to tako sto su ubili dva srpska zandara.samo ih raspali i tako ne znaju !!!
  • komita

    16.04.2011 20:08
    kako su se borili komunisti ?
    Svetozar Markovic se za vreme rata krio u Novome Sadu,u kuci blizu Almaskog groblja.I danas postoji spomen ploca.1942god.domacin ga je morao prijaviti madjarskim okupacionim vlastima,i to ne samo zato sto se bahato ponasao kada se napie, nego mu ni zenu nije ostavljao na miru dok je ovaj bio na poslu.Eto kakve su to borcine bile.I sada nam njevi pioniri drze JAVNI cas.Zna se da je nas Vojvodjana najvecma izginulo na sremskome frontu i to su komunci mobilisali nase derane-paore,koji pre tog pusku nisu ni vid'li.
  • kondor

    16.04.2011 19:17
    crveni-sta vam radi ovaj smajser
    Ne razumem se u istoriju,kao ovi DRUGOVI predavaci,ali sa uzivanjem citam, od pocetka, sta im gospodin Smajser radi. To brte,samo udaraj po crvedacima.Oni misle da svet od njih pocinje.Kako su samo zilavi,ja sam mislio da ih vise nema.Smajser je u pravu kada tvrdi da je pitanje da li bi komunisti bili antifasisti da je savez izmedju Hice i Staljina potrajao, ili bi zajedno usli u Srbiju kao sto su zajedno usli u Poljsku i podelili je.Samo napred Smajseru, raspali po ovim neznalicama sto nam truju decu.
  • smajser

    16.04.2011 18:05
    i dalje nista ne nudite izuzev psovki
    Ako hocete samo od komunistickih autora iscitao sam:Vladimira Dedijera, Svetozara Vukmanovica Tempa, Slobodana Neskovica, Nikolu Milovanovica i mnoge druge,kao i obilje istorijske gradje i dokumenata. Dakle mnogo vise od vas,koji i dalje niste odgovorili ni na jedno pitanje, a hocete da drzite cas.Niko ovde nije fasista,nego je vama samo tesko da priznate da su u Srbiji postojala dva antifasisticka pokreta.I dok ste vi ovde od Trumana dobili jaja {i to u prahu}, Dragoljub Mihailovic je od americkog Kongresa odlikovan najznacajnijim ordenom koji moze da dobije stranac.I od Francuza je dobio najvise odlikovanje,kao antifasista,krst s zlatnom palminom grancicom.Sam Sarl DeGol nikada nije posetio Jugoslaviju samo zato sto su komunisti onako sramno osudili Drazu,sa kojim je isao zajedno u oficirsku skolu. Tako stoje stvari.Da smajser vas pita da li str sta procitali,to ocito nema smisla.
  • Memorijalni Centar Dragoljub M

    16.04.2011 17:54
    uf uf!
    Sve i da komunisti nisu bili antifasisti pre napada na SSSR (a sta su onda bili? Fasisti? Pa to je prevelika mentalna akrobacija cak i za cetnicke unuke i clanove Stormfront Srbija), cetnici nisu bili ni pre a ni posle. Ubijali su totalno fasisticki a ni sopstveni narod nisu postedeli klanja, silovanja i pljacke. U Srbiji!

    Najbolje obozavam kad se nepismeni cetnik poziva na ucenost, nauku i "cinjenice". A kad naidje na istinu - odmah je to komunisticko-jevrejska propaganda! Vi svoj fasizam ne mozete da sakrijete. Izbija iz svake vase izjave, rezona a pogotovo prakse.
  • Scotch Bonnet

    16.04.2011 16:35
    Bibliografija
    Smaj-seru kad se vec pozivas na neke "cinjenice" barem imaj malo obzira i inteligencije pa navedi bibiliografiju tvojih informacija. U protivnom citaoci tvojih komentara ce te svrstati medju iste one trovace-fabrikante protiv kojih je gospodin Milinovic pokrenuo akciju edukovanja. Ajd da vidimo tvoje "cinjenice"
  • Ljubo Čupić

    16.04.2011 12:10
    Dovoljno je samo pročitati neke od komentara koji odaju utisak osoba lobotomiranih Slobovim javnim servisom, da opravdanost ovakvih akcija bude neupitna. Svako ko se stidi antifašističke borbe kojom su Južni Sloveni, kao nikad u istoriji, postali deo civilizovanog i progresivnog čovečanstva i lavovski učestvovali u odbrani ljudskog roda od najvećeg zla koje ga je ikada zadesilo, jeste produkt sistema u kom živimo 20 godina. Najgore je što takvi misle, i to samouvereno, da su protiv tog sistema ne shvatajući da su njegove najlojalnije sluge i snaga pomoću kog taj sistem opstaje. Vaš plemenski šizofreno-paranoidni mentalni sklop je san bezbedonosnih službi.
    Fašizam neće pobediti dok je dostojanstvenih ljudi!
  • smajser

    16.04.2011 11:41
    cinjenice su neumitne
    Umete samo vulgarno da se izrazavate, a nijednu cinjenicu niste ponudili. 4 jula KPJ je proklamovala dva cilja borbe: oslobodjanje zemlje od okupatora, i sprovodjenje revolucije. Taj drugi cilj postajao je,tokom rata, sve primarniji; taj cilj gurnuo je Srbiju u gradjanski rat. Zasto partizani nisu bili antifasisti i pre operacije 'Barbarosa'? Eto ja pojma nemam samo vas pitam, vi drugovi drzite javni cas.Ponudite neku cinjenicu,da naucimo nesto, a da to nisu psovke i mrzna-posebno prema Jugoslovenskoj vojssci u otadzbini.
  • Jadran Plavic

    16.04.2011 00:01
    Dajte nama malo toga...
    "oni su se izmedju ostalog ticali toga da ukoliko se saveznici iskrcaju na Jadran, nemacke,partizanske i ustaske jedinice sadejstvuju protiv njih"

    Da! A Cetnici, Crvena Armija, Tajvanska Prosrpska Garda i Francuska Legija Stranaca su na drugoj, protivnickoj strani.
    Odakle vam ova LSD istorija??? jel to sve Samardzic sam tripuje ili se vas vise skupi pa se takmicite?
  • smajser

    15.04.2011 21:13
    po drugi put medju partizanima
    Ta oslobodjena teritorija, koju nazivate "Uzickom republikom", oslobodile su i cetnicke snage.Partizani su drzali Uzice, a cetnici Pozegu.Ta 'idila'je potrajala do noci izmedju 1/2novembar, kada je izbio gradjanski rat, prilikom zajednickog cetnicko-partizanskog napada na Kraljevo.Nije tacno ni to da je jugoslovenska partizanska vojska bila cetvrta sila u borbi protiv fasizma,vec je izasla iz rata kao peta antifasistica vojska po snazi.Pojma vi nemate izuzev da falsifikujete.Nemam nameru da umanjujem doprinos partizana u borbi za oslobodjene, ali cinjenice su cinenice.
  • smajser

    15.04.2011 19:33
    komitetlija nema pojma
    Velebit je po, licnom kazivanju, proveo u Zagrebu pune tri godine. Setao je frajle po trgu Bana Jelacica. Inace, njegov otac je rtujuci protiv Srba, kao visoki austrougarski oficir, stekao druga do groba, istog onog nacistickog generala,koji je bio komandant Zagreba.Bas taj general je njegovom sinu Velebitu mladjem, 20-tak godina kasnije jamcio bezbednost i slobodno kretanje.Stp se tice tih vasih "tehnickih pregovora", oni su se izmedju ostalog ticali toga da ukoliko se saveznici iskrcaju na Jadran, nemacke,partizanske i ustaske jedinice sadejstvuju protiv njih.
  • 15.04.2011 16:35
    Stvarno su genijalni ovi neonacisti .Napise da je antifasista i misli da niko nece skontati o cemu se radi.
    Javni cas je dobrovoljna stvar mozes da se odazoves a i ne moras, dok je veronauka npr obavezna u svim skolama. Kako to nije zloupotreba a javni cas o antifasizmui jeste??? Znam ja da vi od skole imate samo mali odmor ali to su elementarne stvari.
  • Bombash

    15.04.2011 16:09
    Antifa always
    Krili se po tavanima? Neke od njih poznajem pa mi nije jasno jel to i Slobina naci vojska planirala da ima male kurire i "heroje manje od puske" posto su oni kad je jurisano na komsiluke imali max 10-11 godina?
    Anyway, onaj ko se potrudio da izbegne ucesce u Milosevicevskim oruzanim formacijama jedini i ima pravo da prica o antifasizmu!!!

    A ko kaze da onaj ko nije sluzio Nenarodnu Armiju Srbije ne zna dobro da puca??
  • Piplfoks

    15.04.2011 13:17
    Svako ko je u poslednjih 20 godina eskivirao vojnu obavezu i krio se po tavanu da ne bi išao u rat je po meni ispoljio više zdravog razuma i hrabrosti od bilo kog 'heroja' koji je u to vreme išao da 'brani otadžbinu'. Uvek bi pre poklonio poverenje pametnom čoveku koji je pušku video samo na slici, nego idiotu sa ratnim iskustvom.
  • Jatak

    15.04.2011 12:08
    Presmesno
    Stvarno je smesno sto o oruzanoj borbi govore likovi koji pusku u zivotu nisu videli, izbegavali vojnu obavezu, krili se po tavanima..ako ce oni da nas brane onda tesko nama. Zloupotreba dece zarad politicke promocije
  • antifa u akciji

    15.04.2011 11:02
    radnička klasa malo sutra
    sjajna akcija! sad još da revidiramo udžbenike kako valja i da deca uče šta treba. Ali to drži klerofašistički SANU...

    šteta samo što su taj Milinović i drugovi iz AKOa egomanijaci i kompleksaši posebne vrste...ali dobro, bitno je i da neradnici na neki način doprinesu ovom nesrećnom društvu.
  • Mirko

    15.04.2011 09:56
    Gospodin Milinović je istoričar i drži čas??? Ovo mora da je šala.
  • Crveni antifašizam

    14.04.2011 22:05
    po srpskoj grbači
    Ne mora se biti veliki mudrac pa da se zaključi da je zbog te sjajne komunističke borbe u stilu pucaj po švabama i beži a oni nek ubijaju posle po srpskim selima, koštala jako mnogo srpskih glava. Ne interesuje me puno Draža u ovom kontekstu al komunisti su nam došli glave. Na svakom idiotskom partizanskom filmu uvek je neki komesar il onaj ko odlučuje slovenac il iz zagorja. Pročitajte šta je veliki Sava Kovačević obična majstorčina uradio svojoj familiji. Nacionalni Stroj je med i mleko za komuniste. Ne dao nam bog da se takvi ikada vrate zaslužili su mesto pored Pavelića i Hortija. Na kraju krajeva čak nas nisu ni oslobodili nego je ušla Crvena Armija i proletela kroz Jugoslaviju. Što komunisti ustanak nisu dizali u Zagorju, Istri, Sloveniji, Makedoniji.... ne nego Srbija, Banija, Lika, Bosna i to po srpskoj grbači. Ajde nek jedan pošten istričar kaže da je u II sv. ratu od jugoslovenskih žrtava bilo minimum 90% Srba. Koliko puta u isrtoriji treba komšije da ubijaju naš narod a mi da se pravimo blesavi i da nećemo to da prihvatimo kao činjenicu. Nadam se da u sledećem ratu neće najviše nastradati Vojvođani jer tu ipak ima 80% srba pa je nekako najpogodnije za buduće istorijske statistike. SMRT FAŠIZMU KAO I KOMUNIZMU
  • Drug iz Komiteta

    14.04.2011 20:39
    @Smajser
    Ne znam koliko su se tih nekoliko dana tehnickih pregovora borili protiv nacista ali mislim da su kudikamo vise od Draze i njegovih saveznika Ustasa (sporazum o penzijama i klopanje sa istog nemacko-italijanskog kazana).

    Sta je u stvari poenta ovog glupog komentara? Da su Koca Popovic i Velebit ustvari bili na strani nacista?? Sigurno... Bravo! Ravna Gora logiku pobediti mora!
    Jel vas nije blam da ovakve obdanisne "argumente" izvlacite iz anusa?
  • 14.04.2011 20:14
    Možeš bezbedno da vičeš bando crvena samo ovde na forumu. Šupci iz Nacionalnog stoja su dobili to što zaslužili, a dobiće i ovi naši-vaši-majmunaši...
  • partizan

    14.04.2011 19:50
    Evo ja ću vam ispričati priču koju je moja baba meni pričala. Za vreme II svetskog rata je imala 15-16 godina i živela u Šumadiji. Kada bi prolazila nemačka vojska kroz mesto, sklanjali su se u šume i vraćali u svoje kuće pošto nemci prođu. Kada bi prolazili četnici, sklanjali su se u šume i vraćali na zgarišta onoga što su četnici zapalili.
  • Crveni Bozo

    14.04.2011 18:56
    za sve neonaciste koji spamuju
    To su bili takozvani martovski pregovori o razmeni zarobljenika. Uzmite recnik pa naucitre iz njega nesto tamo pise...
  • smajser

    14.04.2011 17:17
    pitanje za milinovica
    Da li su se drugovi Velebit i Koca Popovic u Zagrebu,za sve vreme rata, borili protiv fasizma? Ko im je garantovao bezbednost i gde su stanovali? S kim i zasto su se sastjali i po cijoj direktivi?
  • smajser

    14.04.2011 14:37
    pitanje za milinovica
    Sta su drugovi Velebit i Koca Popovic radili u Zagrebu, za sve vreme rata? Da se nisu borili protiv fasizma?
  • Bando...

    14.04.2011 14:32
    ...crvena!
    !
  • Bogdan

    14.04.2011 14:19
    recnik
    Recnik pojmova NOB-a moze da se skine sa
    http://www.csi-platforma.org/node/21
  • sale novosadjanin

    14.04.2011 13:56
    Scotch Bonnet
    i ova ti je na mestu-svaka !!!
  • Fat Special

    14.04.2011 13:41
    Svaka čast za akciju! Neverovatno je kako se veliča IZDAJA SVOJE ZEMLJE dizanjem četnika u nebesa i prekopavanjem Srbije u potrazi za najobičnijim kolaboracionistom Dražom Mihailovićem. Za to vreme, zaboravljamo skoro dva miliona naših sunarodnika koji su izgubili živote i ne hvalimo se istorijatom jedne od najveličanstvenijih vojski u istoriji - partizanima. Falsifikovanje istorije je, baš kako ovaj Milinović kaže, potkusurivanje. Radi podrške Vuka Draškovića u zajedničkoj akciji protiv Miloševića, krenulo je da se ugađa njegovim mokrim fantazijama o bradatim koljačima, a završilo se na kopanju Beograda i lažima u udžbenicima.
  • Scotch Bonnet

    14.04.2011 12:46
    Konacno
    Konacno da je neko uzeo ovaj problem u svoje ruke. Gospodinu Milinovicu svaka cast na trudu i ambicijama. Danas imamo razne nadri istoricare (SANU medju njima) koji otvoreno fabrikuju istoriju na ovim prostorima cineci neverovatnu stetu i konfuziju koja se da procitati u komentarima na ovom sajtu. Izjednacavanje kvislinga i fasistickih kolaboratora sa partizanima je proizvod stida i ignorancije. Ovakve casove prave istorije bi trebalo da pohadjaju i clanovi vlade i crkve kako ne bi trosili novac poreskih obaveznika na iskopavanje Draze ili dizanje spomenika slicnim fasistima poput Nedica i Nikolajevica. Nikad cetnici, ustase, hortijevci, handzari o ostalo fasisticko smece nece biti oslobodioci, pogotovo ne u Vojvodini. Zbog ovakvih gluposti Srbija nema identitet jer nisu u stanju da se pomire sa svojom prosloscu!
  • kosta musicki

    14.04.2011 12:19
    pozdrav od dimitrija mite ljotica
    Deco jel' volite brzu voznju ?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna